Джерело: zaxid.net

Коли більшість овочів уже посаджено, у червні ви ще встигаєте посіяти ріпу для зимового зберігання.

Влітку ріпу сіють в червні або на початку липня, вираховуючи дати так, щоб зібрати врожай наприкінці вересня, пише «Зелена садиба».

Де краще садити ріпу

Важлива умова при вирощуванні ріпи – нейтральний рН землі. В кислих чи вапняних ґрунтах ріпа втрачає свою легкість й солодкість. Тому навіть слабокислий ґрунт варто розкислити вапном заздалегідь.

Ріпа чудово росте на легких суглинках, мириться з будь-яким іншим родючим, пухким ґрунтом. Для якісного врожаю дуже важливим є вміст гумусу і калію. Тому в землю при глибокій перекопці потрібно на кожен м² обов’язково внести:

  • близько відра компосту чи перегною (добрива повинні бути зрілими, якісно ферментованими);
  • велику склянку попелу або 15-20 г калійних добрив.

Найкращі попередники на місці засіву – картопля і пасльонові загалом, бобові, огірки.

Як сіяти ріпу

Ріпу висівають у дрібні рядки, глибиною 1-1,5 см з міжряддями у 25-30 см. Полийте рядки перед посівом.

Сіяти ріпу можна як «гніздами» по 2-3 насінини з інтервалом у 25-30 см, так і густіше. Після загортання бажано злегка притиснути, ущільнити землю.

Під час літнього посіву необхідне мульчування:

  • тонким шаром попелу для захисту від хрестоцвітних блішок і інших шкідників;
  • шаром в 3-5 см з будь-якої доступної мульчі (компост, сіно, солома тощо).

Догляд за ріпою

Щоб наростити достатню масу та набратися смаку, ріпі потрібна волога. І її нестача небезпечна і на стадії сходів, і при формуванні розетки, і при наборі маси коренеплодів.

Найкращий урожай ріпи будь-якого сорту можна зібрати, забезпечивши рослинам регулярні поливи. Звичайно, при надлишку опадів додатково зволожувати ґрунт немає потреби.

Та за звичайної погоди постарайтеся поливати ріпу регулярно, хоча б 2 рази на тиждень. А під час засухи забезпечте рослинам щоденні поливи. Ідеальний варіант – постійна легка вологість на глибині 10-15 см.

Поливи варто зупинити за тиждень до збору врожаю ріпи.

Найсмачніші сорти ріпи

  • жовто-забарвлені пласкуваті сорти «Голден Болл» та «Місяць», соковита «Жучка» та найбільш лежка осіння ріпа сорту «Бабка»;

  • зеленкуватий ранній і ніжний на смак сорт «Грін Коллет»;

  • білі смачні універсали ранні «Білосніжка», «Гейша», «Білий м’яч», середня ріпа «Біла ніч» і плаский «Коржик», що ідеально підходить для готування;

  • рожево-білі солодко-соковиті сорти ріпи «Пурпурова рання», середньо-пізні «Пурпурлепоп», «Міланська рожева», «Внучка» чи червонуватий «Лоренц».

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter