Кабінет міністрів України готується затвердити для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєкт про підвищення податків. Зокрема, військовий збір запропонують збільшити з 1,5% до 5%. А також зобов’язати ФОПів до його сплати (за різними ставками залежно від групи). Остаточне рішення прийматиме вже парламент.

Загалом до держбюджету планують залучити 140 млрд грн. Про це повідомив заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової політики Ярослав Железняк.

“Законопроєкт передбачає підвищення ставки військового збору до 5% , – йдеться у повідомленні. Наразі військовий збір у 1,5% платиться лише з доходів фізосіб, він додається до податку на доходи фізосіб (ПДФО).

Але це хочуть змінити. Зокрема, якщо законопроект пройде всі етапи розгляду, військовий збір платитимуть юридичні особи -платники податку на прибуток і єдиного податку на 3-й та 4-й групі за ставкою 1% доходу . Для фізичних осіб-підприємців також планують запровадити військовий збір.

Військовий збір для ФОПів: скільки платитимуть різні групи

ФОПів першої, другої та четвертої групи пропонується зобов’язати до сплати військового збору у розмірі 5% з розрахунку двох мінімальних заробітних плат на місяць. Станом на липень-2024 це 800 грн .

Для ФОП третьої групи чіткої суми не буде. Їх хочуть зобов’язати сплачувати військовий збір у розмірі 1% доходу.

 

Джерело: vartonews.com.ua