Перше враження від будь-якого алкоголю залежить від того, за яких обставин та як саме його розпивали. Тому, якщо є намір саме скуштувати дещо нове, а не просто досягти стану сп’яніння, потрібно відразу дотримуватися базових правил розпиття.

Далі розповідаємо про них детальніше. На жаль, одного матеріалу не вистачить, щоб охопити всі алкогольні напої. Тому згадаємо найпопулярніші з них.

Вино

Найдавніший напій у світі, якщо не враховувати пиво. Свої традиції вживання вина мали вже давні греки та римляни. У часи Середньовіччя й надалі вони змінювалися разом із покращенням якості напою на основі винограду.

За загальним правилом, червоне вино заведено пити з великих округлих келихів із широкою горловиною. Достатньо заповнити його на одну третину. Білі сорти вин наливають у витягнуті келихи та заповнюють ними ємність на дві третини.

Важлива також температура напою, вона також визначається залежно від сорту:

  • біле — від 10 до 12 °C;
  • молоде червоне — від 13 до 15 °C;
  • витримане червоне — від 15 до 17 °C;
  • всі солодкі сорти — від 12 до 14 °C;
  • ігристе — 5–6 °C.

Враховуйте не тільки смак, а й аромат і колір напою.

Віскі

Цей напій уже значно міцніший, готується на зерновій чи кукурудзяній основі (залежно від країни виробника). Зазвичай віскі подають увечері, охолоджуючи до 18–20 °C, у склянці з товстим дном. Куштуючи віскі вперше, не поспішайте ковтати його. Декілька секунд потримайте рідину в роті, щоб оцінити навіть найдрібніші елементи смакової палітри.

1

Віскі заведено пити в чистому виді, у рідкісних випадках — трохи розбавляючи водою. Шотландський скотч через насичений і багатий аромат вперше рекомендуємо куштувати тільки чистим. Що ж до ірландського та англійського, вони мають багато трав та фруктів у посмаку. Тому теж краще розпивати їх чистими, навіть без льоду. Американський різновид — бурбон — має характерний солодкуватий смак, проте часто п’ється саме з льодом.

Пиво

Хмільний і пінний напій, має порівняно низький рівень алкоголю у складі та унікальний гіркий смак. За можливості завжди віддавайте перевагу саме розливному пиву в барах і пабах: там бармен правильно наллє та подасть напій, не пошкодивши щільну піну.

Завжди пийте пиво невеликими ковтками. До того ж напій доволі калорійний, а швидке споживання може спричинити проблеми з травленням. Перед подаванням пиво потрібно охолодити, незалежно від стилю його приготування. Саме через це бармени рекомендують не тримати довго в руках келих: від цього напій нагрівається та змінює смак.

Джерело: vartonews.com.ua