Фото: Дрогобицька міська рада Фото: Дрогобицька міська рада Фото: Дрогобицька міська рада 1/4

У Палаці мистецтв цими вихідними презентували виставку знаменитої мисткині Емми Андієвської, яка стала брендом, яскравим еталоном українського сюрреалізму. Експозиція носить назву «Космос Емми Андрієвської». Про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Емма Андрієвська написала понад 40 прозових творів та поезій, та понад 10 тисяч живописних полотен.

Мисткиня з ранніх літ вражала феноменальними інтелектуальними та творчими здібностями. У своїх інтерв’ю вона неодноразово розповідала про те, як у шість років ілюструвала “Декамерона” Боккаччо, а в дев’ять – перечитала всю світову класику. Протягом життя Емма Андієвська опанувала, окрім української, ще дев’ять мов – німецьку, англійську, французьку, італійську, іспанську, португальську, латину, старогрецьку та санскрит. Проте пише свої літературні твори лише українською. Запевняє, що завжди прагнула “створити українську державу в слові”. Сьогодні мисткиня мешкає закордоном, однак її роботи мандрують численними галереями України та милують око відвідувачів.

У день відкриття виставки у Дрогобичі про сторінки життя і творчості Емми Андрієвської говорила Надія Кікта, завідувачка відділу європейського мистецтва. Про передумови організації цього знакового виставкового проєкту у місті Котермака розповіла Ольга Білас, директорка музею «Бойківщина», де зберігається дана колекція. Своє пояснення феномену Емми Андієвської запропонувала відвідувачам і Алла Гладун, директорка музею «Дрогобиччина»,  а також мистецтвознавець – Володимир Грабовський. Експресивною кульмінацією урочистого відкриття виставки стало відео, на якому Емма Андієвська розкриває секрети своєї творчості.

Не дивно, що презентація знакової особистості української культури у Палаці мистецтв зібрала численну аудиторію, зокрема чимало молоді. Захід відбувався в невимушеній живій атмосфері. Учасники ділились враженнями, не приховуючи своїх емоцій та захоплення непересічним авангардним живописом.

Зазначимо, народилася Емма Андрієвська в 1931 році в Донецьку. Родина змушена була емігрувати з України через політичні репресії: вбивство батька, відомого вченого-винахідника. Майже все своє життя Емма Андієвська прожила за кордоном, зокрема у Німеччині та США, де зуміла успішно реалізувати себе.

Майже сорок років працювала на німецькому “Радіо Свобода” під псевдонімом Галина Гордієнко. Організувала сотні виставкових проєктів у США, Німеччині, Італії, Бразилії, Швейцарії, Іспанії, Австралії та Саудівській Аравії. Тричі була номінована на Шевченківську премію з літератури та отримала її у 2018 році. І це лише короткий перелік її професійних здобутків.

Відомість та впізнаваність у світі Емма Андієвська здобула саме як українська художниця. Її часто порівнюють з Марією Приймаченко та ставлять в один ряд з Пабло Пікассо та найвідомішими експресіоністами.

Емма Андрієвська створила свій власний неповторний і неперевершений світ фантастичних химерних образів. Її картини – це втілення вулканічного екзистенційного темпераменту унікальної особистості. Потужна енергетика її творів вражає і буде вражати незалежно від простору і часу.

Попри поважний вік (93 роки) художниця продовжує творити. Її картини народжуються як цілісний образ творчої уяви, більшість з яких вона «хапає» уві сні, коли в підсвідомості міксуються найбільш несподівані асоціації.

Оглянути експозицію можна буде до 15 липня.

Світлини – Тетяни Шумської.

Джерело: galinfo.com.ua