Зараз в українському суспільстві активно відбувається реформування сфери управління відходами, адже у липні минулого року вступив в дію Закон України «Про управління відходами», який вимагає змін у цій сфері.

Фахівці Екоцентру спільно з управлінням житлово-комунального господарства та енергозбереження Бориславської міської ради та надавачем послуги з вивезення побутових відходів ПП «Ремус» розробили власну модель збирання відходів. Перед тим вони ретельно вивчали досвід багатьох країн, взявши від них найкращі практики сортування. 

Уже є перші позитивні результати впровадженої системи у приватному секторі на вулицях Ясна, Чумацька, Костомарова, де, власне, і випробовували такий спосіб. 

Як же він працює? Мешканці розділяють побутові відходи на вторинну сировину, змішані відходи та біовідходи. Перші два види збирають в окремі контейнери різного кольору, які за графіком вивозить фірма “Ремус”. А для біовідходів рекомендоване домашнє компостування.

“Розроблена система базується на таких принципах екологічності, економії та зручності. Екологічність досягається роздільним збиранням та відділенням від загального сміття органіки, що йде на компостування, а також відбором ресурсоцінних компонентів (папір, метал, пластик, скло), які спрямовуються на переробку. Тому, лише незначна частка змішаних відходів потрапляє на полігон. Економічність забезпечується рециклінгом відсортованих паперу, картону, скла, пластику, металу, які мають певну ціну та йдуть на переробку. А зручно те, що від кожної садиби у визначені графіком дні сміттєвоз забирає відходи. У тих помешканнях, де проживають старенькі та немічні особи, працівники ПП «Ремус» самі допоможуть вивезти контейнери із подвір’я”, – розповідає директор Екоцентру Мирон Цайтлер. 

Отож сьогодні мешканці відповідально наповнюють контейнери, а надавач послуги вивозить їх згідно з графіком: змішані – на полігон, а ресурсоцінні – на переробку. Всіх жителів забезпечили контейнерами та інформаційними матеріалами, а фахівці Екоцентру радо надають консультації та контролюють роботу системи, яка поступово буде масштабуватися на всю громаду. 


Джерело