А знаєте, війна колись закінчиться,
І з часом відбудуються міста,
Але ніколи більше не повернуться
Всі ті, кого забрали небеса…

Сьогодні, 24 травня, на фасаді Ясенице-Сільнянської гімназії відкрили та освятили ще три пам’ятні дошки полеглим воїнам – Перескокову Богдану, Марітчаку Володимиру, Батюку Мар’яну. Тепер вони щодня нагадуватимуть про незламність нашого народу і про надвисоку ціну волі. 

Після спільного виконання Державного Гімну України, меморіальні дошки відкрили міський голова Ігор Яворський спільно з родичами загиблих Захисників. Чин освячення пам’ятних таблиць здійснили настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці Ігор Берегуляк та настоятель храму Миколая Чернецького Осип Славич. 

“Низько схиляю голову перед рідними, які виховали справжніх патріотів, воїнів, що без вагань пішли боронити рідну українську землю. А ви, дорогі діти, завжди шануйте своїх Героїв, які віддали за вас з нами своє життя, віддали те, що було у них найдорожче. Наш обов’язок – повсякчас пам’ятати про них”, – сказав у своєму слові міський голова Ігор Яворський. 

Тож нехай у пам’яті кожного закарбуються гіркі сльози матері, яка вже ніколи не обійме свого сина, сльози дружини, яка міцно пригортає до себе маленького синочка, що цілує свого татка лише на фото, сльози всіх рідних, які втратили дорогих серцю людей. 

Богдан Перескоков – народився 22 січня 1994 року. У ранньому віці залишився сиротою. Вихованням та опікунством його та сестри займалися тітка та бабуся. Навчався  в Ясеницькій  основній школі, після закінчення  продовжив навчання  в Бориславському  професійному ліцеї. Був учасником АТО. У 2018 році одружився, а у 2019 році у нього народився синочок. До початку вторгнення Богдан був у Польщі, а з початком повномасштабної війни повернувся, щоб захищати Україну. 11 вересня 2022 року зник безвісти, а 17 жовтня тіло воїна знайшли. 

Володимир Марітчак – народився 21 вересня 1981 року  у селі Ясениця-Сільна. З 1987 по 1996 рік навчався у місцевій школі, пізніше – у Бориславському професійно-технічному ліцеї на зварювальника. 27 грудня 2022 року був призваний на військову службу. Загинув 30 серпня 2023 року під час ведення бойових дій в районі населеного пункту Вербове Запорізької області в результаті  мінометного обстрілу з боку противника.

Батюк Мар’ян – народився 20 вересня 1992 року. Навчався у Ясенице-Сільнянській основній школі, згодом – у Бориславському професійно-технічному ліцеї. Працював електриком. Спокійний, вихований, чесний, добрий та працьовитий Мар’ян завжди був готовий прийти на допомогу тим, хто її потребував. У травні 2023 року вступив до лав Збройних сил України. 10 жовтня 2023 року поблизу пункту Макіївка Луганської області  внаслідок штурмових дій Мар’ян загинув.

Відкриймо свої серця, щоб вмістити в них вічний спогад про тих, хто став для нас символом незламності та самовідданості. Вічна пам’ять та слава Героям!

 

 


Джерело