Джерело: zaxid.net

Зазвичай ми вважаємо, що алкоголь міститься тільки в алкогольних напоях, однак він також може бути в складі звичайних продуктах, які ми щоденно вживаємо. Це відбувається через додавання спирту під час виробництва або через природний процес бродіння певних інгредієнтів. Pixel пише про 8 продуктів, які містять у собі спирт.

Кефір, айран, тан, кумис

Ці напої виготовляються шляхом молочного та спиртового бродіння. Під час цього процесу утворюється вуглекислий газ, який виділяється у вигляді бульбашок і забезпечує легку газованість, та етиловий спирт, який залишається в продукті. У кисломолочних продуктах зазвичай міститься від 0,07% до 0,2% спирту, але цей вміст може зрости до 3% при тривалому зберіганні при кімнатній температурі.

Квас

У цьому напої вміст алкоголю трохи вищий, ніж у молочних продуктах, тому його намагаються обмежити до 1,2%. Проте при домашньому приготуванні квас може містити до 3% алкоголю.

Фрукти

Коли продукти починають перезрівати, в них запускається процес бродіння. Це особливо помітно на прикладі бананів: у стиглому стані вони містять лише невелику кількість етанолу, але коли вже мають чорну шкірку, вміст етанолу значно зростає. Таким чином, п’ять перезрілих бананів містять приблизно стільки ж спирту, скільки 250 мл пива.

У шаленому круговороті життєвих подій важливо мати місце, де завжди можна підзарядитись енергією та розслабитись за чашечкою улюбленого напою. На щастя, на заправках AMIC ENERGY завжди знайдеться те, що допоможе збадьоритись та підніме настрій. А для постійних клієнтів є приємний бонус – кожна сьома чашка гарячого напою з мобільним застосунком буде безкоштовною. Тож мерщій замовляти ароматну каву, запашний чай чи солодке какао!

Фруктові соки

Процес ферментації починається після відкриття упаковки і прискорюється при зберіганні напою при кімнатній температурі. Дослідження показують, що вміст алкоголю в різних соках може досягати 1%: у виноградних – від 0,29% до 0,88%, у яблучних – від 0,06% до 0,66%, у апельсинових – від 0,16% до 0,73%. Тому дуже важливо зберігати відкриті соки в холодильнику, оскільки низька температура пригнічує ферментацію.

Соєвий соус

Ще один продукт ферментації, де в реакцію входять соя, пшениця та сіль. Соус, зроблений за класичним рецептом, може містити від 1,5 до 2% алкоголю.

Соління

Мариновані огірки, помідори та квашена капуста містять невеликі кількості алкоголю, що утворюється внаслідок окислення та бродіння. Це одна з причин, чому вони так популярні як закуска до міцного алкоголю: високоградусні напої закушуються овочами з низьким вмістом алкоголю.

Випічка

У багатьох десертах, включаючи цукерки з лікером, часто свідомо використовують алкоголь. Він робить пісочне тісто більш ніжним та хрустким. Під час випікання більшість алкоголю вивітрюється, проте малий відсоток може залишитись.

Сирний фондю

Алкоголь у сирі запобігає його згортуванню, тому в фондю часто додають спиртне, щоб поліпшити смак страви.

Чи можна сп’яніти від «спиртових» продуктів

Теоретично це можливо. Однак потрібно докласти значних зусиль, оскільки вміст алкоголю в них є дуже низьким. Наприклад, для досягнення ефекту, як від 400 мл вина, потрібно випити 11 літрів кефіру. І з бананами ситуація не простіша: дорослій людині потрібно з’їсти близько 20 перезрілих фруктів, щоб відчути наявність алкоголю. Лише після цього можлива втрата координації та сповільнення реакції, подібно до вживання алкогольних напоїв.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter