Радник з нацбезпеки США Салліван зустрівся з китайським главою Сі.

Про це повідомив Голос Америки, пише DailyLviv.com. Радник з національної безпеки Джейк Салліван 29 серпня зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном. Як повідомляє Білий дім, вони “обговорили подальше виконання зобов’язань, взятих президентом Байденом і президентом Сі на Вудсайдському саміті в листопаді 2023 року, зокрема щодо боротьби з наркотиками, зв’язку між військовими, безпеки та ризиків ШІ”. Вони також обговорили війну Росії проти України та ситуацію в Південнокитайському морі.

Адміністрація президента США Джо Байдена також додала, що зустріч була “частиною поточних зусиль щодо підтримки каналів зв’язку та відповідального управління відносинами між Сполученими Штатами та КНР” і що “обидві сторони привітали поточні зусилля щодо підтримки відкритих ліній зв’язку, включаючи планування дзвінка між президентом Байденом і президентом Сі в найближчі тижні”.

Салліван, перший радник США з національної безпеки, який відвідав Китай з 2016 року, зустрівся з китайським лідером на завершення триденних переговорів у Пекіні, під час яких він також зустрівся з міністром закордонних справ Ваном Ї та іншими високопосадовцями.

Під час зустрічі з Сі Цзіньпіном у Пекіні в ошатному Домі народних зборів у четвер сказав, що президент Байден “з нетерпінням чекає на можливість знову поспілкуватися з вами найближчими тижнями”.

Китайські державні ЗМІ повідомляють, що Сі сказав Саллівану, що, попри “великі зміни”, Китай і США все ще можуть мати добрі стосунки. “Прихильність Китаю меті стабільного, здорового та сталого розвитку китайсько-американських відносин не змінилася, — сказав Сі. — Ми сподіваємося, що США працюватимуть з Китаєм, щоб піти один одному назустріч”.

При цьому високопосадовець адміністрації Байдена заявив, що Сполучені Штати підштовхують Китай подолати тривалий опір переговорам щодо ядерної зброї, вбачаючи “обмежену можливість” для ранніх двосторонніх переговорів щодо підходу держав до цього питання.

Торік Міністерство оборони США підрахувало, що Пекін має 500 діючих ядерних боєголовок і, ймовірно, розмістить понад 1000 до 2030 року. США та Росія мають 1770 і 1710 діючих боєголовок відповідно. У Пентагоні заявили, що до 2030 року велика частина озброєнь Пекіна, ймовірно, буде перебувати на вищому рівні готовності.

Про жодні конкретні домовленості щодо війни Росії з Україною не повідомляють. Радник з національної безпеки Джейк Салліван пояснив це тим, що США дотримуються формули “нічого про Україну без участі України”. 


Джерело: dailylviv.com